Všetky naše časopisy nájdete aj v predajnach tlače.

Nepečený zákusok

Idú Vianoce, to je neodškriepiteľný a nepopierateľný fakt a aj keby sme sa ako snažili ignorovať ho, niekde by nás už len duch vianočný dobehol. V obchodoch to svieti, vyhráva, pulzuje, Vianoce na nás doslova vyskakujú spoza každého rohu, treba sa pripraviť, je najvyšší čas.

My, ženy a mamy sme takpovediac v prvej línii a máme toho práve v tomto období naozaj dosť. Na nás stoja, či padajú celé Vianoce, od nás záleží ako na ne budú naše deti raz v budúcnosti spomínať a preto ak nechceme sklamať, ideme sa zodrať. Ako len rady by sme však niektoré z tých predvianočných príprav prenechali niekomu inému, presunuli niektoré kompetencie, no na koho a hlavne ktoré, keď len my samé dokážeme vyčariť ozajstnú atmosféru a urobiť všetko perfektne. Lebo na Vianoce proste musí byť všetko dokonalé, to je jasné. Len keď my samé upraceme je bezchybne upratané, len po nás sú okenné tabule priehľadné akoby tam ani neboli, len naša kapustnica je taká, aká bývala za stolom starej mamy – teda perfektná.

Ale upratovaním sa to, samozrejme zďaleka nekončí. Kde je potom ešte nákup darčekov a neodmysliteľných a bohatých zásob potravín, výber stromčeka, kontrola a vyraďovanie nefunkčných a poškodených ozdôb, šalát, ryba... áno, je toho dosť a hoci my to všetko robíme s ľahkosťou a tak dáko automaticky, dáva nám to riadne zabrať.

Je najvyšší čas na zmenu, pomyslela som si pred nedávnom. Lenže ako to urobiť tak, aby bol aj vlk sýty aj baran celý? Teda, aby som jednak všetko urobila ja sama a nemusela sa spoliehať na nešikovnosť príslušníkov mojej malej svorky zvanej rodina, no zároveň, aby mi z tých prípravných prác ubudlo.

Napokon to však vôbec nebolo až také ťažké, nápad prišiel sám, len čo som sa s tou myšlienkou začala trochu pohrávať a mne bolo v momente jasné, že som to chytila za správny koniec. Predvianočné pečenie! Áno, tam nastanú zmeny a veľké, lebo ten nikdy nekončiaci rad plechov, kilometre papiera na pečenie, masy ingrediencií a litre potu vypoteného pri rozohriatej rúre to je to, čo ma najviac odrovnáva, pretože nerada pečiem. Posledné adventné víkendy, večer čo večer upotená, zabrýzganá od čokolády a cesta až dakde za ušami, kuchyňa ulepená, riadov až po strop, to je pečenie z môjho uhla pohľadu a nie omamná vôňa medovníčkov, škorice a vanilkových rožtekov, ako by povedala iná gazdinka. No a aká je žena, keď robí niečo, čo ju vôbec, ale že vôbec nebaví, navyše keď tomu konca nevidieť? Správne – vystresovaná! Pri posledných dávkach cesta už v kuchyni všetko len tak lieta, trieskam - plieskam, nadávam, pes aj mačky sa pravdaže radujú, lebo podchvíľou dačo padá aj na zem, alebo vedľa koša na odpadky, od vajec a iných ingrediencií až po hotové cukrárske výtvory, ktoré aj tak nie sú nikdy také, aké by mali byť. Napríklad môj ostatný veľkonočný baránok naskutku väčšmi pripomínal dačo z filmu Votrelec. Slovom to otravné pečenie mám už veľmi dlho v zuboch, lenže ako na potvoru ho nemôžem podsunúť nikomu z rodiny, lebo deti sú ešte malé a na muža by som nezverila ani kladenie lentiliek na šuhajdy. Som presvedčená, že aj to by pokazil. Práce okolo kuchyne robí zo zásady najhoršie ako vie, vo viere, že mu ich potom už nikdy viac nedám robiť. Niet o čom dlho premýšľať, skresávať sa bude a to radikálne, takže u nás bude tento rok len jeden druh sladkého a to nepečený zákusok. Ten zaručí vianočný pokoj v rodine, pretože ak je žena spokojná a kľudná, je taká aj celá rodina a o tom Vianoce sú. Ak by niektorá z vás, milé dámy, mala záujem, pridávam aj recept. Nie je to žiaden kumšt, práve naopak, zvládnu ho aj úplné začiatočníčky. 

Takže, pol hodiny pred samotným začiatkom sa obzvlášť pekne oblečieme. Je to relevantný krok, netreba ho vôbec podceňovať, lebo pri tomto recepte ide aj o náš subjektívny príjemný vianočný pocit. Mejkap je neodmysliteľný, žena má predsa v každej situácii vyzerať pekne a upravene. Je to veľmi dôležité, preto si dajme naozaj záležať. Pokojne aj bižutériu či iné šperky, ktoré máte v obľube a napomôžu vám cítiť sa skvele, pretože pri tomto recepte vám prekážať zaručene nebudú. Keď sme s úpravou svojho zovňajšku hotové, môžeme začať. Potrebujeme kvalitné víno, najlepšie polosladké alebo suché, prosto také, ktoré nám najviac chutí. Vezmeme dva poháre na stopke, pokiaľ možno zo slávnostného servisu, a nalejeme. Odhadom, ale zároveň s mierou. Ďalej potrebujeme milú spoločnosť, takže vezmeme jeden kus mobilného telefónu, aby sme mohli zavolať kamarátke, ktorá recept už vlani vyskúšala a odvtedy si ho nemôže vynachváliť. Milé pozvanie a pár zdvorilostných fráz pridáme tiež odhadom tak, aby ich nebolo ani veľa ani málo, a potom už len čakáme na zvonček. S kamarátkou strávime príjemnú hodinku – nie dlhšie, lebo to by sa potom nemusel dostaviť želaný výsledok a zavoláme pani Terke, ktorá pečie vianočné pečivo a zákusky vo veľkom. Objednáme tri kilá miešaného suchého pečiva, dvadsať kusov punčových rezov, dvadsať kusov kokosových rolád a dvadsať medových rezov, celé to necháme odstáť tak týždeň, kým pani Terka zazvoní pri našich dverách. Potom už len prevezmeme plné krabice zákuskov a pečiva od panej, ktorá bola taká milá, že nám to všetko aj doviezla a my to už ich len vkusne upravíme na pripravené podnosy a misy. To je všetko a naše nové odbremenené Vianoce sa môžu začať. Tak šťastné a veselé...

 

pozrieť časopis